Massages en therapieën

massagetherapie

Massage

Met massagetherapie worden vooral pijn en spanning in de spieren aangepakt. Voornamelijk atypische klachten worden hiermee behandeld. Dit zijn klachten waarvoor geen medische diagnose te vinden is. Ook stressgerelateerde, chronische klachten worden hier behandeld, alsook pijn en spanning bij klachten waarbij wel een diagnose te vinden is.

We maken gebruik van verschillende massagetechnieken waarbij spierspanning en –knopen worden los gemasseerd. De doorbloeding in de spieren wordt gestimuleerd, er wordt vers bloed en dus voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd naar de spieren en afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Spanning kan losgelaten worden, het weefsel wordt terug soepel, de spier kan zijn normale functie hervatten, pijn vermindert.

Bij spierpijn is massage tijdens de eerste weken na het optreden van de pijn heel belangrijk, dit om te voorkomen dat de klachten een chronisch karakter krijgen.

Massagetherapie kan toegepast worden bij:

  • klachten in nek, rug, schouder
  • blokkades
  • hoofdpijn
  • chronische aandoeningen zoals bv fibromyalgie, spasmofilie, ...
  • overbelasting van spieren
  • ontstekingen van spieren, pezen, zoals bv. facciitis plantaris, tenniselleboog, ...
  • blessures
  • lage rug en bekkenklachten
  • ischias, lumbago
  • hyperventilatie
  • overbelasting van spieren en vochtophoping tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn massage

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende lichamelijke klachten, 1 op 5 mensen heeft wekelijks last van hoofdpijn. Ook kinderen krijgen meer en meer last van hoofdpijnen. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen, waaronder de toenemende druk en stress in onze maatschappij en de daarmee gepaard gaande spanning in onze spieren. Daarnaast zijn er ook veel uitlokkende factoren en onderhoudende factoren.

Bij de behandeling van hoofdpijn wordt jouw hoofdpijn in kaart gebracht; hoe vaak heb je hoofdpijn, waar zit de pijn, wat zijn mogelijke oorzaken, wat zijn uitlokkende en onderhoudende factoren, ...

hoofdpijn massage
Daarnaast worden de spieren die mee de oorzaak kunnen zijn van hoofdpijn behandeld met technieken uit de massagetherapie, cranio- sacrale relaxatie, cupping, tapen, ... Belangrijk is dat de stresstoevoer verminderd wordt en dat de spieren in bovenrug, nek en hals, hoofd en gelaat spanning loslaten zodat ze opnieuw hun normale lengte en functie kunnen aannemen. De bloedcirculatie in de spieren wordt gestimuleerd, afvalstoffen worden losgemaakt en afgevoerd, pijn vermindert. In het begin zijn wekelijkse sessies belangrijk om beterschap te bekomen, nadien wordt de tijdspanne tussen 2 sessies vergroot.

Zwangerschapsmassage

Deze massage is aangepast aan de noden van de zwangere vrouw. Als deze niet meer op haar buik kan liggen, wordt ze met kussens en goede ondersteuning in zijlig gemasseerd. De spieren die overbelast zijn door de zwangerschap worden goed doorbloed zodat deze spanning loslaten en ontlast worden. Zo wordt ook vochtophoping in armen en benen verminderd.

fibromyalgie massage

Fibromyalgie massage

Fibromyalgie is een reumatische aandoening die veel pijn veroorzaakt in spieren, spier- en gewrichts­aanhechtingen, pezen en bindweefsel. Naast deze hoofdklacht ervaart de persoon nog vele andere klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, temperatuur­gevoeligheid, concentratie­problemen,…

Deze massage werkt vooral op de spierklachten die deze mensen ervaren. Ze hebben veel last van gespannen en verkorte spieren, waardoor de bloedcirculatie in de spieren vermindert. Dit heeft als gevolg dat er veel afvalstoffen ophopen in de spier, er minder zuurstof aanwezig is, met als gevolg nog meer pijn.

De massagetechnieken zijn aangepast aan de noden van de fibromyalgie patiënt. Door de erge spierklachten kunnen ze geen lange en stevige druk verdragen, dus is het voor hen belangrijk om zachter en minder lang te behandelen.

De massage

  • verlicht spierkrampen
  • versterkt het lymfesysteem
  • verbetert de afvoer van afvalstoffen
  • verbetert de opname van zuurstof in de spieren
  • geeft een natuurlijk pijnstillend effect
  • verlaagt een te hoge bloeddruk
  • maakt het weefsel soepeler

Afhankelijk van de graad van de pijn duurt de massage 30 tot 60 minuten. Daarnaast is het bij fibromyalgie ook heel belangrijk dat men leert omgaan met stress, lichamelijke en emotionele grenzen leert aanvoelen en grenzen leert trekken. Belangrijk is om binnen de grenzen te blijven. De grens overschrijden is heel uitputtend voor het lichaam en geeft meer klachten en pijn! Dit kunnen we indien gewenst ook bekijken in de psychosociale sessies waar men leert grenzen te voelen en hier ook op te reageren zodat men niet meer te vaak de grens overschrijdt en het lichaam de kans krijgt om te recupereren.

Sportmassage

Deze massagevorm is stevig en diep. Ze wordt voornamelijk toegepast bij sporters. Voor een sportprestatie wordt ze toegepast om spieren te voorzien van voedingsstoffen, na een prestatie om de spieren te ontdoen van afvalstoffen. Op regelmatige basis houdt deze massage de spieren mede in goede conditie. Deze massagevorm kan het herstel van sportblessures en overbelasting bevorderen.

sportmassage
zweedse massage

Zweedse massage

Een ontspannende massage van het volledige lichaam waarbij de benen en voeten, rug en nek, gelaat en hoofd, armen en handen en de buik langzaam en met stevige druk worden gemasseerd. Deze massage van 90 minuten wordt met de handen en warme olie uitgevoerd.
Deze massage zorgt voor:

  • betere bloedcirculatie waardoor de opname van voedingstoffen in de spieren bevorderd wordt en de afvalstoffen beter afgevoerd worden
  • stimuleert de stofwisseling en werkt ontgiftend
  • kalmeert het zenuwstelsel en werkt dus zeer relaxerend
  • versterkt het immuunsysteem
  • activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam
  • verlicht spierpijnen, spanning in de spieren, gewrichtspijnen

Japanse gelaatsmassage

Een zeer verfijnde Japanse massagetechniek die hals, gelaat, nek en hoofdhuid masseert. Er worden ook drukpunten en meridianen behandeld waardoor het lichaam terug in balans komt.

  • Ze stimuleert de doorbloeding van de nek, hals, gelaat en hoofd.
  • Het verlicht hoofdpijn, gelaatspijn en nekpijn.

Het wordt ook wel eens de ‘faceliftmassage’ genoemd omdat het rimpels voorkomt en vermindert, vollere lippen geeft, een stevigere kaaklijn, strakkere kin en nek, het vermindert wallen onder de ogen. Zeker als je deze massage op regelmatige basis laat doen.

Japanse gelaatsmassage
Indische massage

Indische massage

Deze massage is meer dan 5000 jaar oud en is één van de oudste vormen van geneeskunst. In het Oosten is masseren even belangrijk als baden, voedsel, lucht en liefde. Ze wordt dagelijks toegepast om de gezondheid te behouden en de energiekanalen open te houden, te zuiveren en te versterken. Deze 60 minuten durende massage

  • geeft vooral totale ontspanning
  • werkt ontgiftend
  • versoepelt gespannen spieren
  • verbetert de bloeddoorstroming en het lymfesysteem
  • kan pijn verminderen
  • zorgt voor een grotere weerstand

Met warme olie worden buik, benen en voeten, borstkast, armen en handen, aangezicht, hoofd en rug gemasseerd met een zeer trage stevige beweging. Er wordt gevraagd een slip met dunnen bandjes aan de zijkant te dragen die ook in contact mag komen met de olie. Van de buik wordt er in één vloeiende beweging naar het dijbeen gemasseerd, teveel stof maakt de vloeiende beweging niet mogelijk.

Been- en voetmassage

Een ontspannende massage van benen en voeten.

been- en voetmassage

Rug- en nekmassage of nek- en hoofdmassage

Een ontspannende massage van rug en nek of nek en hoofd.

rug- en nekmassage
cupping

Cupping

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die haar oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. De cups worden op een plaats gezet waar spanning of een triggerpoint zit en opgetrokken. Het weefsel wordt omhoog gezogen in de cup. Er kan ook met cups op de spier gemasseerd worden. Dit stimuleert de doorbloeding in de spier waardoor het weefsel voorzien wordt van voedingsstoffen. De afvalstoffen worden losgemaakt , het bindweefsel wordt losgemasseerd, ... Ook bij sporters is deze techniek geliefd daar het de recuperatie van de spieren bevordert, de afvoer van afvalstoffen stimuleert.

Triggerpoint therapie

Een triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier. Ze voelt aan als een harde, pijnlijke plek in een spier. Ze houdt de spier gespannen, ook in rust. Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder waardoor de echte oorzaak niet wordt aangepakt. Kenmerkend voor een triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Zo kan bevoorbeeld spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door spieren in de hals, lage rugpijn kan voortkomen uit de billen, buikspieren en zelfs de kuiten.

triggerpoint therapie

Triggerpoints verkorten de spiervezels wat pijn en stijfheid oplevert. De spier kan niet meer goed op lengte komen, knakken en kraken van gewrichten is dan vaak het gevolg. Ze kunnen ook druk geven op een ader of een zenuw, zodat de doorstroming gestagneerd wordt. Tintelingen, koude lichaamsdelen of uitstralende pijn zijn het gevolg. De pijn lijkt dan door de zenuwen te ontstaan, maar eigenlijk is het een spierprobleem. Het houdt de hele spier op spanning wat leidt tot een pijnlijke stijfheid, RSI, spierkramp,… Door deze hoge spanning oefent de aanhechting van de spier (pees) meer trekkracht uit op het bot wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen: tenniselleboog, tendinitis aan schouder en achillespeesklachten. De hoge spanning kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen: ischias, thoracic outlet syndrome.

De oorzaak van triggerpoints ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren, een trauma, inactiviteit, stress, virale infecties, pijnvermijdingsgedrag, slaapgebrek, knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte. Tijdens een sessie wordt er gekeken of er triggerpoints zijn en kunnen ze behandeld worden. De therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren, zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen. Bij de behandeling bent u zelf actief betrokken. Deze is het meest effectief als de punten door jezelf thuis vaak kort behandeld worden.

werveltherapie volgens Dorn en Breuss

Werveltherapie volgens Dorn en Breuss

75% van de mensen heeft een beenlengteverschil zonder het te weten. Oorzaken kunnen zijn: een val, verzwikken, vertillen, een ongeluk, operatie, veel en vooral verkeerd zitten,… Dit kan vele klachten veroorzaken.

De Dornmethode is een zeer zachte wervel- en gewrichtsbehandeling om beenlengteverschil, wervel- en bekkenscheefstand, ruimten in gewrichten, SI-blokkades en energieblokkades binnen het gewricht op te heffen. Er wordt niet gekraakt! Klachten die hieruit voortkomen, kunnen opgeheven worden. Tijdens de behandeling heeft de cliënt een actieve rol door te bewegen terwijl de therapeut corrigeert. Daarnaast zorgt de kracht van zelfhulpoefeningen ervoor dat het lichaam in balans blijft na correctie.

Na 3 tot 5 behandelingen wordt, indien nodig, verder gewerkt met massagetherapie of triggerpoint therapie om ook spanning in spieren aan te pakken, voor een nog beter resultaat. Kan toegepast worden bij:

  • beenlengteverschil
  • hoofdpijn
  • nek en schouderpijn
  • kyfose
  • lordose
  • scoliose
  • lumbago
  • duizeligheid
  • bekkeninstabiliteit
  • bekkenscheefstand
  • tennisarm
  • gewrichtsklachten
  • blokkade

De Breuss methode wordt verder toegepast op de rug, deze stretcht de wervelkolom. De ontspanning die in de wervelkolom ontstaat, zorgt voor verdere inrichting van de gecorrigeerde wervels.

Wervelkolomproblemen zoals ischias en hernia kunnen hier ongevaarlijk en veelal succesvol mee behandeld worden. Tijdens de werveltherapie wordt er gebruik gemaakt van sint-jansolie. Deze werkt pijnstillend, herstellend, verwarmend en is enorm voedzaam voor de spieren en tussenwervelschijven. Ze maakt deze zachter en flexibeler, stimuleert de bloedsomloop en ontspant het zenuwstelsel.

Cranio-sacrale relaxatie

Cranio-sacrale therapie is ontstaan uit de osteopathie. Tussen cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen) bevindt zich het centraal zenuwstelsel waarbinnen het hersen- en ruggenmergvocht stroomt in een traag ritme. Dit ritme is zo krachtig dat het over het hele lichaam gevoeld kan worden als een in- en uitgaande golfbeweging die zich verder zet via het bindweefsel dat alles omgeeft in ons lichaam.

Tijdens een sessie gaan we het vrije verloop van het ritme in het lichaam optimaal ruimte bieden, de blokkades in de natuurlijke beweging van het hersenvocht opheffen, zodat het lichaam en het zenuwstelsel kunnen doen waarvoor ze dienen.

Cranio-sacrale relaxatie

Het bindweefsel wijst de weg naar verstoringen in dit ritme. Dit weefsel is ook de geheugenbank van ons lichaam: alle verwondingen, al het genegeerde, alle verlangen wordt daar bewaard en kapselt een deel van onze energie in. Door een zachte aanraking wordt de cliënt in verbinding gebracht met een diepe relaxatie. Spanning en ballast kunnen losgelaten worden en ons lichaam kan weer leidraad worden. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Cranio-sacrale relaxatie

  • geeft een zeer diepe ontspanning
  • geeft meer energie
  • vermindert stress en overprikkelbaarheid
  • vermindert futloosheid, is goed bij slaapproblemen
  • helpt bij rugklachten en spanningspijnen
  • hoofdpijnen
  • ...
sporttaping

Sporttaping

Taping wordt gebruikt om klachten, pijn en blessures te verminderen, spieren te ondersteunen of te ontspannen. Het kan ook preventief gebruikt worden om letsels te voorkomen.




webdesign & hosting | www.prospector.be
privacy statement